Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Stumpf szerint a jobboldal hü
  2008-12-30 23:27:09, kedd
 
 


Stumpf szerint a jobboldal hülyére nyeri magát az EP-választásokon


A rendszerváltás utáni legsúlyosabb szociális krízisével kell szembenézni?
Stumpf István szerint a 2009-es EP választásokon elsöprő jobboldali győzelemre lehet számítani. A politológus szerint amennyiben a mostani gazdasági válság szociális válsággá alakul, abban az esetben a Magyarországnak a rendszerváltás utáni történetében a legsúlyosabb szociális krízisével kell szembenéznie.




Stumpf István az ATV Egyenes beszéd című műsorában fejtette ki álláspontját, mely szerint 2009-ben elsöprő jobboldali győzelem várható az EP választásokon. Mindemellett a politológus azt is hozzátette, hogy amennyiben a jelenlegi gazdasági válság esetlegesen szociális válsággá alakulna, hazánknak olyan krízissel kellene szembenéznie, amit a rendszerváltás óta eltelt időszakban még nem látott. Stumpf szerint ez akár az EP választásokkal egy időben előrehozott választást is eredményezhet.
Gyurcsány az utolsó töltényig fog küzdeni
Szavai szerint az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta az egyik napról a másikra való túlélés vezérli a miniszterelnököt, aki hihetetlenül ügyes taktikai, manőverező érzékével érte el, hogy eddig "csak őt lehetett választani, mint kisebbik rosszat".

Stumpf István ugyanakkor úgy vélekedett: miután "Gyurcsány Ferenc az utolsó töltényig küzdeni fog" a hatalom megőrzéséért, 2010-ig valószínűleg kormányon marad.

A Fidesz és az MSZP is jól jött ki 2008-ból bizonyos szempontból
A politológus kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz számára 2008 sikeres évnek mondható, hiszen sikerre tudtak vinni egy népszavazást annak ellenére, hogy a feltett kérdések elfogadtatásáért is hosszan tartó küzdelmet kellett folytatni. Mint Stumpf fogalmazott, a népszavazás eredményeként végül felbomlott a kormány, ami mellett azt is látni kell, hogy az emberek demonstratív módon nemet mondtak a kormányzat addigi politikájára.

A riporter azt is firtatta, hogy a kérdések vajon "reálisak" voltak-e, hiszen ha azt kérdezik, hogy valamiért filléreket akarunk-e fizetni, vagy éppen jussunk hozzá ingyen ahhoz a valamihez, akkor nyilvánvalóan mindannyian azt mondjuk, hogy ingyen szeretnék részesülni az adott szolgáltatásból.

Stumpf István erre válaszolva kifejtett, hogy függetlenül a kérdések tartalmától az emberek ezt a népszavazást egy állásfoglalásként fogták fel a kormány politikájával szemben, amit korábban az egyeztetések elhagyása és a "reformok" előkészítetlensége jellemzett.

A politológus szerint azonban Gyurcsány Ferenc is győztesen jött ki a 2008-as évből bizonyos szempontból, bár az nagy kérdés, hogy milyen áron tette ezt, és hogy ez mennyibe fog kerülni a társadalomnak.

Stumpf szerint 2008-ra az volt a jellemző, hogy a miniszterelnök folyamatosan a túlélésre játszott, gyakorlatilag negyedéves periódusokban bukdácsolták végig az évet, amit úgy sikerült átvészelni, hogy Gyurcsány Ferenc rendkívül jó stratégiai érzékkel folyamatosan abba a pozícióba hajózta magát, hogy a választási lehetőségek közül Ő legyen a kisebbik rossz. Tehát gyakorlatilag rákényszerítette magát a szocialistákra és az egész országra.

A Fidesz nehezen tud eltérni jelenlegi politikájától
Az kétségtelen, hogy a Fidesz is nehéz helyzetbe hajózta magát kommunikációjával, melyben markáns szerepet kapott a kormányzattól való távolságtartás és az együttműködés felszínen való elutasítása. Ez persze nem feltételezi azt, hogy a színfalak mögött a kiemelten fontos lépések területén a legnagyobb ellenzéki párt ne törekedne jó és kompromisszumos megoldásokra, azonban a választól színe előtt ezt nyilván másképp kommunikálják.

Emlékezetes pontja ez az Őszöd után felvállalt kivonulgatás a kormányfői felszólalások alatt, de ehhez a ponthoz sorolható például a legutóbbi, tárgyalásra való miniszterelnöki invitálás Orbán Viktor általi elutasítása is.

Mint ismeretes, mielőtt a Fidesz elnöke visszautasította volna Gyurcsány Ferenc kezdeményezését, pont a Reformszövetséggel való tárgyalások előtt Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy az általa meghatározott pontokban hajlandó együttműködni a kormányzattal.

A Fidesz vezetését bizonyára lépéseik meghatározásakor nagyban befolyásolt a közvéleméánykutatási adatok negatív alakulása az ellenzéki pártra vonatkozóan. Ezen adatok ráadásul több hónapos vetületben mutatták a fenti tendenciákat. Ekkor a Fidesz támogatottsága érezhetően csökkent, míg a szocialisták támogatottság nagyon kevéssel nőtt, vagy inkább stagnált.

Elemzők szerint ez azért fordulhatott elő, mert Gyurcsány Ferenc jól felismerte a válság kínálta lehetőségeket, és a konszenzuskereső, válságkezelő miniszterelnök szerepében tudott feltűnni. A felmérések is azt mutatták - és ebben most sincs változás -hogy az emberek nagyobbik része a jelen helyzetben valamiféle együttműködést szorgalmazna.

Mindemellett 2009-ben a kormányzat komoly megszorításokra kényszerül, melynek első csatája a 13. havi juttatások körül zajlott le. Ezeket az elvonásokat a választók csak jövőre fogják a bőrükön érezni, ám a közhangulatban már most érezhető a hatásuk, hiszen a legújabb felmérések szerint az MSZP népszerűsége tovább csökkent, így a teljes népességben már csupán 14 százalékot tudhatnak magukénak.

A 13. havi juttatások ügyében a Fidesz azok megtartása mellett kardoskodott. Ezen álláspontját nyilván az ezzel járó politikai haszon is motiválta ám ha jó indulattal szemléljük a dolgokat, akkor azt is ki kell jelentenünk, hogy ezen juttatások megvonása valóban komoly megszorítást jelent az emberek többsége számára pláne úgy, hogy mindezek mellet jövőre a magyar gazdaság recesszióba zuhan és a lakosság tetemes része súlyosan el van adósodva.

Mint ismeretes a kormányzat végül visszalépett a juttatások nagy részének elvételétől, ám ez az elfogadott 2009-es költségvetésben egyéb kiadási tételek mellett összesen 200 milliárdos plusz tétel jelent, amit az SZDSZ is kritizál. A Fidesz ebben az esetben azt próbálta hangsúlyozni, hogy a kormány nem tartotta a szavát ismét, hiszen még életbe sem lépett, de máris eltérnek az új költségvetéstől, persze mindez olyan juttatások életben tartása miatt van, ami mellett a legnagyobb ellenzéki párt is kardoskodott.

Adócsökkentés, szociális biztonság, vállalkozók támogatása
Nehéz álláspontot képvisel a Fidesz a gazdasági válság és az ország gondainak megoldás vonatkozásában. Érvei egyenként érthetőek és támogatandóak is, ám azoknak koherenciájával vannak néhány ponton problémák.

Mint ismeretes a legnagyobb ellenzéki párt az adócsökkentés pártján van, mindezek mellett őrizné a szociális biztonságot és még a vállalkozásokat is támogatnák, ami természetesen helyes, viszont ha mindezt egyszerre akarjuk kivitelezni akkor már keményebb fába vágjuk a fejszénket.

Ahogy azt mindenki tudja, az adócsökkentés csakis akkor lehetséges, ha azt az adott költségvetés elbírja, tehát ha rendelkezik megfelelő tartalékokkal arra az időszakra nézve, amíg a bevételkieséseket nem pótolja vissza az adócsökkentésből később következő pozitív hatások.

Jelen helyzetben tartalékokról nem beszélhetünk, nem olyan régen még súlyos 11 százalékos államháztartási hiánnyal küzdött az ország, ezt nagy keservek és az állampolgárok lehúzása árán sikerült lenyomni, ám az önkormányzatok brutális 1000 milliárd fölötti eladósodottsága továbbra is problémát jelent. Azzal pedig majd kezdeni kell valamit mert számos helyhatóságot már közvetlenül fenyeget a csőd és a kötelező feladataikat sem tudják ellátni.

Mivel nincs tartalék ezért az egyik lehetőség az lenne, hogy az állami kiadásokat még inkább lefaragják, ez azonban már vészesen veszélyeztetné a Fidesz által is nagyon helyesen preferált szociális biztonságot, tehát ez az út is nehezen járható.

Forrásokat a nagy alrendszerek strukturális átalakításaiból is lehetne felszabadítani, ám azok végrehajtásához először szintén pénz kell, illetve ezen átalakítások legjobb esetben 6, de inkább 12 hónap elteltével hoznának eredményt.

A vállalkozások támogatása ugyebár két részből áll, melynek egyik eleme az adócsökkentés, amely eddigi fejtegetéseink szerint nehézkes, a másik pedig az EU források hatékonyabb és a hazai kis- és középvállalkozásokat preferáló elosztása lenne. Ez irányban a hírek szerint a kormányzat tesz is lépéseket, de azok hatásait ne dimenzionáljuk túl, várjuk ki a végét.

Nos ennek eredményeként azt láthatjuk hogy a megoldás talán az lehetne, ha az IMF által rendelkezésre bocsátott készenléti hitelkeret egy részét helyesen használnák fel és ebből képezve tartalékot, foganatosítanának egy adócsökkentést, mert így rövid távon ki lehetne küszöbölni az időlegesen jelentkező negatív hatásokat.

Kérdés, hogy a Fidesz ezt kimondja-e, vagy ennél esetlegesen hatékonyabb forgatókönyvet forral-e. Az biztos, hogy a hitelkeret elköltésre 2010-ig van lehetőség, amennyiben ezeket másra fordítják, onnantól a helyzet egyre kilátástalanabbá válhat és az ördögi kör bezárulhat. A Fidesz az IMF hitelkeret kapcsán amúgy sincs könnyű helyzetben hiszen kommunikációjában korábban az volt felfedezhető, hogy annak felhasználását nem igazán támogatják. Abban persze igazuk van, hogy amennyiben ezen források nélkül ki tudunk mászni a kormány és a válság által előidézett krízisből akkor nem szabad hozzányúlni és abban is minden bizonnyal igazuk van, hogy a kormány választási célokra is félre fog tenni a gigantikus készenlét forrásokból, erre pedig tényleg nincs értelme elkölteni azokat.

valószínűleg már csak 2010-ben lesznek választások
Annak ellenére, hogy komoly szociális krízis fenyeget Stumpf is azt állítja, hogy Gyurcsány Ferenc már valószínűleg kihúzhatja 2010-ig. Mindezek ellenére az EP választások komoly sarokpont lehet a kormányzat megítélésében és a választók minden bizonnyal élni is fognak ezzel a lehetőséggel.

Véleményünk szerint annak ellenére, hogy várhatóan alacsony lesz a részvétel - ahogy az mindig szokott lenni az EP választásokon - annak eredmény mégis komoly befolyásoló tényezőként fog megjelenni a jövőben.

Az jól látható, hogy több szempontból is a Fidesz ereje teljében van és szavazóbázisát minden bizonnyal hatékonyan tudja majd mozgósítani az EP választások alkalmából. A közvéleménykutatási adatok alapján az ellenzéki párt szavazótábora amúgy is jóval aktívabbnak látszik már hosszú ideje, így szavazási hajlandóságuk most is jóval nagyobb.

A Fidesz azonban nyilvánvalóan mindent meg fog tenni, hogy a lehető legtöbb választóját vigye el az urnához, mivel minél nagyobb arányú győzelmet tudnak aratni, annál inkább ki tudják hangsúlyozni a kormányváltó hangulatot.

Mindamellett, hogy Gyurcsányéknak tisztában kell lenni a Fidesz mozgósító erejével, tudván, hogy az ellen mostanában nem tudnak tenni semmit, Arra is ügyelniük kell, hogy saját táboruk megmozduljon. Amennyiben ugyanis a saját szavazóik otthon maradnak, akkor az amúgy is biztos vereség katasztrofális vereségbe csaphat át.

A szocialisták mozgósító erejét az sem segíti, hogy az MSZP belső berkeiből egyre inkább olyan információk szivárognak ki, hogy annak is örülni kell, ha a szocialisták 5 helyet tudnak szerezni az EP-ben. A belső találgatások azonban arról szólnak, hogy 3-5 képviselővel számolnak.

A fenti barátságtalan körülmények miatt a szocialisták igyekeznek jelentéktelenné tenni az EP választásokat, éppen ezért folyamatosan arról beszélnek, hogy arra nem is készülnek igazán, továbbá annak végkimenetele semmilyen hatással nem lesz a kormányzat politikai környezetére.

Ez egyébként márt azért sem igaz mert minden nagyobb bukta után voltak következmények. Emlékezetes a 2004-es EP választás, amelynek elbukása után Medgyessy Péter távozott, de a 2008-as népszavazás is komoly következményekkel járt, hiszen felbomlott a kormány, melynek következtében kisebbségi kormányzásra kényszeredett az MSZP.

2010-még messze van
Persze az EP választások eredményéből - bárhogy is alakuljon az - nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Mint ismeretes, a voksolás után hátralevő másfél évben a kormányzatnak még rengeteg lehetősége lesz szavazatokat "vásárolni", amit nyilvánvalóan elősegít a gigantikus IMF hitel is ami a többi készenléti forrással 25 milliárd dollárt is kitesz.

Az is tény, hogy az a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott készenléti hitelkeretet pont ebben a kormányzati ciklusban lehet felhasználni, 2010 után már csak a visszafizetés feladata marad a következő kormányra, legyen az bármilyen színezetű. Az eddigi gyakorlatot figyelemmel kísérve a kormány valamely mértékben biztosan fel fogja használni ezeket a forrásokat, ami az utolsó esztendőben arra is lehetőséget kínál, hogy az életszínvonalat pillanatnyilag javító rövidtávú intézkedéseket foganatosítsanak. Ilyet már láttunk 2006-ban is tehát nem kell messzire menni példákért.

CTRL-MTI-Nagy András

*************************

Oszt mire megy vele? Inkább lépne ki az EU-ból!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: meghatározásakor, visszautasította, adócsökkentésből, elfogadtatásáért, rákényszerítette, konszenzuskereső, kilátástalanabbá, foganatosítsanak, miniszterelnököt, miniszterelnöki, szolgáltatásból, államháztartási, végrehajtásához, átalakításaiból, eladósodottsága, jelentéktelenné, vállalkozásokat, kompromisszumos, magyarországnak, költségvetésben, kezdeményezését, megszorításokra, életszínvonalat, költségvetéstől, koherenciájával, forgatókönyvet, adócsökkentést, nyilvánosságra, gyurcsányéknak, fejtegetéseink, rendszerváltás, katasztrofális, dimenzionáljuk, miniszterelnök, szocialistákra, pillanatnyilag, jobboldal hülyére, rendszerváltás utáni, politológus szerint, mostani gazdasági, legsúlyosabb szociális, jelenlegi gazdasági, időben előrehozott, utolsó töltényig, őszödi beszéd, egyik napról, másikra való, hatalom megőrzéséért, politológus kérdésre, népszavazást annak, feltett kérdések, népszavazás eredményeként, Stumpf István, Gyurcsány Ferenc, Mint Stumpf, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Nemzetközi Valutaalap, CTRL-MTI-Nagy András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 25  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Különös!  Szép estét  Szép estét  Kellemes esti időtöltést  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aki szeret, annak senki sem id...  Két tekintet van  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Minden szülő a lényével nevel.  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A boldogság ült a világvégén  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Életművészet  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam Gizike bar...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Ébredj  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam Krisztinától  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Krisztinától  William Shakespeare idézet  Szent György nap  Vannak arcok  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Környezetvédelem  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Ez a jó az alvásban.  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Esti kép  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
jobboldal hülyére, rendszerváltás utáni, politológus szerint, mostani gazdasági, legsúlyosabb szociális, jelenlegi gazdasági, időben előrehozott, utolsó töltényig, őszödi beszéd, egyik napról, másikra való, hatalom megőrzéséért, politológus kérdésre, népszavazást annak, feltett kérdések, népszavazás eredményeként, emberek demonstratív, kormányzat addigi, kérdések vajon, adott szolgáltatásból, kérdések tartalmától, állásfoglalásként fogták, kormány politikájával, egyeztetések elhagyása, 2008-as évből, nagy kérdés, miniszterelnök folyamatosan, túlélésre játszott, pozícióba hajózta, választási lehetőségek, kisebbik rossz, egész országra, kormányzattól való, együttműködés felszínen, színfalak mögött, kiemelten fontos, legnagyobb ellenzéki, választól színe, kormányfői felszólalások, ponthoz sorolható, általa meghatározott, ellenzéki pártra, fenti tendenciákat, szocialisták támogatottság, válság kínálta, emberek nagyobbik, jelen helyzetben, kormányzat komoly, választók csak, bőrükön érezni, legújabb felmérések, teljes népességben, ezzel járó, emberek többsége, magyar gazdaság, lakosság tetemes, kormányzat végül, juttatások nagy, elfogadott 2009-es, szavát ismét, gazdasági válság, ország gondainak, adócsökkentés pártján, szociális biztonságot, adócsökkentés csakis, adott költségvetés, időszakra nézve, adócsökkentésből később, állampolgárok lehúzása, önkormányzatok brutális, kötelező feladataikat, egyik lehetőség, állami kiadásokat, nagy alrendszerek, vállalkozások támogatása, másik pedig, hazai kis-, hírek szerint, kormányzat tesz, megoldás talán, részét helyesen, időlegesen jelentkező, hitelkeret elköltésre, helyzet egyre, volt felfedezhető, válság által, kormány választási, gigantikus készenlét, kormányzat megítélésében, választók minden, mindig szokott, ellenzéki párt, lehető legtöbb, kormányváltó hangulatot, ellen mostanában, saját szavazóik, szocialisták mozgósító, belső találgatások, fenti barátságtalan, szocialisták igyekeznek, kormányzat politikai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.